Upravit stránku

Lukáš Vladyka

milovník kvalitních jídel

Domácí Sous Vide vepřovo-hovězí burger

Kombinace pořádného šťavnatého burgeru a Sous Vide jim dává nový rozměr chutí. Osobně mám rád mletý mix vepřového s hovězím, osolit, opepřit, dijónská hořčice, cibulka  a další ingredience naleznete uvnitř v postupu přípravy receptu. Nakonec celá krása je v tom, že do křupavé houstičky si každý zvolí svou kombinaci, která mu nejvíce chutná. To přeci nejde nemilovat!
Kombinace pořádného šťavnatého burgeru a Sous Vide jim dává nový rozměr chutí. Osobně mám rád mletý mix vepřového s hovězím, osolit, opepřit, dijónská hořčice, cibulka  a další ingredience naleznete uvnitř v postupu přípravy receptu. Nakonec celá krása je v tom, že do křupavé houstičky si každý zvolí svou kombinaci, která mu nejvíce chutná. To přeci nejde nemilovat!

Ingredience receptu

Burger maso

800 gVepřovo hovězího mletého mixu
špetkaSoli
špetkaPepře
1 lžičkaDijónské hořčice
2 lžičkyWorcester omáčky
1 ksCibule
1 ksStroužek česneku
1 ksVejce
špetkaUsušeného tymiánu
kapkuOlivového oleje na potěr

 

Burger skládačka

6 ksBurger bulky z Albertu
1 ksMalého římského salátu
1 ksKeříkového rajčete
pár kouskůKyselé okurky
1 ksCibule
 Barbecue omáčka
 Dijónská hořčice
 Tatarská omáčka

Postup přípravy

1 Cibulka jenom zlatá

Cibulku nakrájíme na kostičky a smažit na pánvi. Cibulka by měla chytit svou typickou zlatavou barvu, ale pozor ať ji moc nepřipálíte.

2 Příprava masa

Do misky vložíme 800 g mletého masa, dozlatova osmaženou cibulku, osolíme, opepříme, rozklepneme jedno vajíčko, přidáme lžičku dijónské hořčice, dvě lžičky worcester omáčky, rozdrtíme jeden stroužek česneku a usušený tymián. Sůl, pepř a tymián přidávejte podle svého uvážení, ale nesmí se nic přehánět. Jak se říkalo v pohádce "Přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně".

3 Matláme, patláme a tvarujeme

Nyní všechny ingredience ručně promixujeme s masem. Poté už stačí jen udělat masové koule, které mají 160 g na jeden kus. Masové koule vyskládám na tác a pokapu olivovým olejem. Z masových koulí uděláme placky a pořádně opatláme v olivovým oleji. Poté necháme aspoň 4 hodiny odležet v lednici.

4 Vakuujeme a vaříme

Vakuujeme těsně před vložením do lázně. Sous vide lázeň ohřejeme na teplotu 60 °C. Vložíme sáčky a vaříme po dobu 1 hodiny.

5 Dokončíme

Sáček vyjmeme ze sous vide lázně a rozřízneme na talíři, kvůli šťávě z masa. Maso hodíme rovnou na rozpálený gril a po obou stranách zprudka grilujeme. Přitom můžeme použít šťávu a při obracení masa můžeme polévat.

6 Karamelizujeme

Během grilování masa osmažíme cibulku jako přílohu do burgeru. Cibuly nakrájíme na proužky, vložíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem, přidáme cukr a karamelizujeme. Opět hlídáme, aby byla krásně dozlatova a nespálená.

7 Servírujeme

Těsně před servírováním rozkrojíme housku na dvě půlky a zlehka opečeme na grilu. Poté na spodní části housky namažeme dijónskou hořčici spolu s barbecue omáčkou. Na to rozložíme kyselou okurku s rajčetem. Na řadu přijde grilované buger maso, pak posypeme karamelizovanou cibulkou, zakryjeme římským salátem a tatarskou omáčkou potřenou vrchní část housky.

A teď už jenom to vzít do ruky a zakousnout se. Dobrou chuť!

Galerie receptu

1
2

Galerie receptů

Domácí Sous Vide vepřovo-hovězí burger

Domácí Sous Vide vepřovo-hovězí burger

60 minut60ºC

Kombinace pořádného šťavnatého burgeru a Sous Vide dává nový rozměr chutí. Osobně mám rád mletý mix vepřového s hovězím, osolit, opepřit, dijónská hořčice, cibulka a další ingredience naleznete uvnitř v postupu přípravy receptu. Nakonec celá krása je v tom, že do křupavé houstičky si každý zvolí svou kombinaci, která mu nejvíce chutná. To přeci nejde nemilovat!

Sous Vide STEAK na rozmarýnu a tymiánu

Sous Vide STEAK na rozmarýnu a tymiánu

105 minut57ºC

Na tohle jsem se těšil, pořádný kus hovězího z oblíbeného pardubického řeznictví „Francouz“.  Zvolil jsem jednoduchý recept, abych dal vyniknout chuti masa. Posolit, popepřit, trochu olivového oleje a pro aroma čerstvé bylinky tymián a rozmarýn ze zahrádky. Jako přílohu jsme zvolili batátovo, celerovo, bramborové hranolky. Bombáá

Vepřová žebra a omáčka Jack Daniel´s Barbecue Glaze Smokey Sweet

Vepřová žebra a omáčka Jack Daniel´s Barbecue Glaze Smokey Sweet

720 minut65ºC

Ze žebírek odstraňte zadní blánu. Dobře to jde pomocí lžičky nebo příborového nože. Z koření a omáčky namíchejte marinádu, ve které obalte na menší části nakrájená žebírka. Trochu marinády si ponechte na později. Poté je připravte do pytlíčků a zavakuujte vždy s plátkem cibule.