Upravit stránku

Soňa Kolářová

Nyní sous vide specialista

Hovězí steaky s tymiánem

Oloupeme česnek a stroužky nakrájíme na tenké plátky. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké kroužky. Steaky osolíme, řádně opepříme a poklademe na ně plátky česneku, kousky chilli papričky a větvičky čerstvého tymiánu. 
Oloupeme česnek a stroužky nakrájíme na tenké plátky. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké kroužky. Steaky osolíme, řádně opepříme a poklademe na ně plátky česneku, kousky chilli papričky a větvičky čerstvého tymiánu.

Hovězí steaky s tymiánem, ingredience

4steaky
3 cmo tloušťce
2stroužky česneku
1chilli paprička
snítkačerstvého tymiánu
 olivový olej
 himalájská sůl
 čerstvě namletý pepř

 

Postup přípravy

1 Oloupeme česnek

a stroužky nakrájíme na tenké plátky. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké kroužky. Steaky osolíme, řádně opepříme a poklademe na ně plátky česneku, kousky chilli papričky a větvičky čerstvého tymiánu. Vše na závěr lehce pokapeme olivovým olejem. Takto připravené maso vložíme do pytlíků určených pro vakuování (my dávali každé maso zvlášť). Vakuovačku Vac Star nastavíme na hodnoty 6 a 6.

2 Pytlíky s masem necháme zavakuovat.

Trvá to pár sekund. Zavakuované pytlíky vložíme do předehřáté vodní lázně s izolačnímu kuličkami. My nastavili teplotu na 54 stupňů a maso v ní nechali ponořené po dobu 4 hodin. I varnou lázeň jsme měli od firmy Vac Star. Vešlo se do ní až 10-12 steaků. Byla to moje první zkušenost, bála jsem se, že budu tápat a nebudu umět přístroje použít, ale je to naprosto jednoduché.

3 Stačilo mi zkouknout jen pár videí.

které jsou k dispozici na You Tube https://www.youtube.com/channel/UCtjZd5egHflJTys0j4n6vig/videos . Maso následně můžeme hned připravit na pánvi/grilu. Stačí maso vyndat ze sáčku a na rozpálené pánvi či grilu osmahnout přibližně 3 minuty z každé strany. V případě, že připravujeme na pánvi, můžeme na ní vylít i šťávu co je v sáčku. Je však možné maso uchovat i na pozdější použití. V takovém případě se doporučuje maso hned po vyjmutí z varné lázně vložit do ledové vody.

4 Po schladnutí se uskladní v lednici

která by měla mít co nejnižší teplotu blížící se nule. Některé zdroje uvádějí, že pak hovězí maso vydrží až 6 týdnů. My maso konzumovali přibližně po 4 týdnech, i když teplota v ledničce byla asi kolem 6 stupňů, a stále bylo vynikající. Jako přílohu můžete zksuit například batátové pyré a fazolové lusky.

5 Dobrou chuť

Galerie receptů

Domácí Sous Vide vepřovo-hovězí burger

Domácí Sous Vide vepřovo-hovězí burger

60 minut60ºC

Kombinace pořádného šťavnatého burgeru a Sous Vide dává nový rozměr chutí. Osobně mám rád mletý mix vepřového s hovězím, osolit, opepřit, dijónská hořčice, cibulka a další ingredience naleznete uvnitř v postupu přípravy receptu. Nakonec celá krása je v tom, že do křupavé houstičky si každý zvolí svou kombinaci, která mu nejvíce chutná. To přeci nejde nemilovat!

Sous Vide STEAK na rozmarýnu a tymiánu

Sous Vide STEAK na rozmarýnu a tymiánu

105 minut57ºC

Na tohle jsem se těšil, pořádný kus hovězího z oblíbeného pardubického řeznictví „Francouz“.  Zvolil jsem jednoduchý recept, abych dal vyniknout chuti masa. Posolit, popepřit, trochu olivového oleje a pro aroma čerstvé bylinky tymián a rozmarýn ze zahrádky. Jako přílohu jsme zvolili batátovo, celerovo, bramborové hranolky. Bombáá

Vepřová žebra a omáčka Jack Daniel´s Barbecue Glaze Smokey Sweet

Vepřová žebra a omáčka Jack Daniel´s Barbecue Glaze Smokey Sweet

720 minut65ºC

Ze žebírek odstraňte zadní blánu. Dobře to jde pomocí lžičky nebo příborového nože. Z koření a omáčky namíchejte marinádu, ve které obalte na menší části nakrájená žebírka. Trochu marinády si ponechte na později. Poté je připravte do pytlíčků a zavakuujte vždy s plátkem cibule.