Upravit stránku

Karol Tišerová

foodblogerka Život podle Karol

Filet z tresky se špenátovou polentou a zelenými fazolkami

Metoda sous-vide je perfektní na různé druhy masa. Maso totiž zůstane krásně šťavnaté, konzistenčně bezkonkurenční, nepřesuší se, nepřepeče, prostě nic. Jen ho pak zprudka orestujete nebo zapečete a je hotovo. Tentokrát jsme zkombinovali filet z tresky s polentou, aby byla obměna takového toho přílohového stereotypu a přidali jsme listový špenát se zelenými fazolkami ať to máme hezky jarní s blížícím se jarem :-). No a i když se u nás polenta obecně moc nemusí, snažím se jí dávat šanci a v této obstála na výbornou! Chutnalo celé rodině :-).
Metoda sous-vide je perfektní na různé druhy masa. Maso totiž zůstane krásně šťavnaté, konzistenčně bezkonkurenční, nepřesuší se, nepřepeče, prostě nic. Jen ho pak zprudka orestujete nebo zapečete a je hotovo. Tentokrát jsme zkombinovali filet z tresky s polentou, aby byla obměna takového toho přílohového stereotypu a přidali jsme listový špenát se zelenými fazolkami ať to máme hezky jarní s blížícím se jarem :-). No a i když se u nás polenta obecně moc nemusí, snažím se jí dávat šanci a v této obstála na výbornou! Chutnalo celé rodině :-).

Název receptu a ingredience

 filet z tresky
600 mlvody
200 glistového špenátu
200 gzelených fazolek
150 ginstantní polenty
3malé stroužky česneku
 máslo, citron, sůl

 

Postup přípravy

1 Nastavení Sous-Vide

Jako první si připravíme vodní lázeň pro filet z tresky. Nastavíme si teplotu na 58°C a čas zvolíme 25 minut.

2 Příprava filetu

Filet pouze posolíme, přidáme kousek másla a položíme na něj silnější plátek citronu. Vložíme do vakuovacího sáčku (zvoleného dle velikosti filetu), manuálně opatrně odsajeme vzduch tak, aby se filet nezdeformoval, zatavíme a jakmile bude lázeň připravena, vložíme ho do ní a spustíme čas.

3 Příprava fazolek

Mezitím si do malého vakuovacího sáčku vložíme fazolky. Pokud použijete mražené, propláchněte je horkou vodou, abyste se zbavili ledu a v sáčku nevzniklo zbytečně moc vody. K fazolkám přidáme plátek másla. Zavakuujeme, zatavíme a dáme zatím stranou.

4 Nastavení Sous-Vide

Jakmile je filet hotový, vyndáme, přenastavíme teplotu na 85°C, čas na 30 minut. Až se lázeň připraví, vložíme do ní fazolky a spustíme čas.

5 Příprava polenty a špenátu

Přibližně 10 minut před dokončením fazolek začneme připravovat instantní polentu. Odvážené množství si přesypeme do menšího hrnce a dáme si vařit vodu do rychlovarné konvice. Špenát na hrubo nasekáme, spaříme a dáme si ho bokem. Pokud použijete mražený, nechte ho nejdříve povolit a pak ho stejně jako fazolky propláchněte horkou vodou. Instantní polenta se nevaří, stačí ji jen zalít 600ml vody (pokud máte vývar, můžete použít vývar), řádně zamíchat a nechat ji 3 minuty odležet. Následně k ní přidáme špenát, prolisujeme stroužky česneku a osolíme. Vše společně zamícháme, aby se dostatečně chutě propojily

6 Servírujeme

Nakonec jako poslední vyndáme filet z vakuovacího sáčku, rozpálíme si kousek másla na pánvi, a zprudka filet osmahneme. Na talíři vše zalijeme citronovou šťávou, která se nám vytvořila u filetu.

Galerie receptu

1