360 minut 70 ºC
Recept plný exotiky, který zraje jako víno, které se do něj také přidává.
360 minut 70 ºC
Recept plný exotiky, který zraje jako víno, které se do něj také přidává.
400 g | mrkve |
400g | petržele |
600 g | hovězí kosti |
špetka | soli |
špetka | pepře |
160 g | rib eye |
100 g | topinambur |
2 g | enoki hub |
1 lžička | řeřichy |
0,02 l | cherry |
60 g | sušeného vaječného bílku |
40 g | řapíkatého celeru |
60 g | šarlotky |
60 ml | bílého vína |
40 g | másla |
špetku | grilovacího koření |
1 lžíce | slunečnicového oleje |
40 ml | smetany |
Do velkého hrnce napuštěného vodou vložíme hovězí kost. Přidáme sůl, pepř a vaříme asi hodinu. Po té do vývaru vložíme 2/3 zeleniny a pomalu vaříme další 3 - 4 hodiny. Hotový vývar přecedíme a necháme vychladit. V mlýnku na maso semeleme uvařenou zeleninu a obrané maso z kosti. Do vzniklé směsi zamícháme bílky, vše přidáme do vychladlého vývaru a opět přivedeme k varu, který udržujeme asi hodinu. Nakonec vývar přecedíme a posilníme kapkou cherry.
Na jemno nakrájenou šarlotku zpěníme na kousku másla. Přidáme oloupaný, na kostky nakrájený topinambur a zastříkneme vínem. Jakmile se víno vyvaří, přidáme část consomé a vaříme do měkka. Jakmile je topinambur hotový, směs rozmixujeme a propasírujeme před hustý cedník. Zjemníme máslem a smetanou. Podle chuti dosolíme a podáváme zdobené houbami, řeřichou a kousky řapíkatého celeru.
Maso v celku umyjeme a zbavíme přebytečných blan a tuku. Zprudka opečeme ze všech stran na oleji a okořeníme. Po té vložíme do sous vide sáčku, odsajeme vzduch a zavakuujeme. Vložíme do lázně předehřáté na 70° C a vaříme 6 hodin. Hotové maso nařežeme na vhodně velké kusy a podáváme s topinamburovým pyré.