240 minut 55 ºC
Jednoduchý recept se metodou sous vide stává neobyčejným chuťovým zážitkem.
240 minut 55 ºC
Jednoduchý recept se metodou sous vide stává neobyčejným chuťovým zážitkem.
20 g | šarlotky |
10 g | česneku |
15 g | másla |
3 ks | staršího bílého pečiva |
20 g | hladkolisté petržele |
špetka | tymiánu |
2 lžičky | citronové kúry |
2 lks | vajec |
špetka | soli |
špetka | pepře |
200 g | cherry rajčátek |
400 g | jehněčího hřbetu |
1 lžíce | olivového oleje |
500 g | brambor (varný typ C) |
120 g | čerstvé rukoly |
špetka | soli |
100 ml | plnotučného mléka |
špetka | pepře |
40 ml | olivového oleje na pyré |
Na krustu si oloupeme šarlotku a česnek, na 1 lžíci másla je orestujeme do sklovita a dáme stranou. Pečivo zbavíme kůrky. bylinky opláchneme, vysušíme a otrháme lístky. Pečivo a bylinky promixujeme, smícháme s citronovou kúrou, rozpuštěným máslem a šarlotkovou směsí. Ke směsi přidáme žloutek, sůl a pepř.
Oloupeme brambory, nakrájíme je na kousky a dáme vařit do osolené vody asi na 20 minut. Po uvaření brambory scedíme a uchováme trochu vody, ve které se vařily. Brambory rozmačkáme a vmícháme do nich horké mléko. Po troškách přidáváme olivový olej, dokud nebude pyré krémové. Lze přidávat i slitou vodu a přílohu dochutit solí a pepřem.
Maso umyjeme, osušíme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran. Dále maso osolíme, opepříme a vložíme do sous vide sáčku. Odsajeme vzduch, sáček zavakuujeme a vložíme do soustavy o teplotě 55 °C. Maso v ní ponecháme asi 4 hodiny.
Na plech naklademe umytá cherry rajčátka. předpřipravené jehněčí maso vyjmeme ze sáčku. Na tu stranu, na které je patrné jemné tukové krytí naneseme bylinkovou krustu a jemně ji přitlačíme. Maso s rajčátky 5 minut zapečeme v troubě pod grilem, dokud krusta nezhnědne. Hotové maso nakrájíme na kotlety a podáváme s rajčátky a bramborovým pyré.