Upravit stránku

Jehněčí kari v bylinkové krustě

Jednoduchý recept se metodou sous vide stává neobyčejným chuťovým zážitkem.

Ingredience receptu

20 gšarlotky
10 gčesneku
15 gmásla
3 ksstaršího bílého pečiva
20 ghladkolisté petržele
špetkatymiánu
2 lžičkycitronové kúry
2 lksvajec
špetkasoli
špetkapepře

 

200 gcherry rajčátek
400 gjehněčího hřbetu
1 lžíceolivového oleje
500 gbrambor (varný typ C)
120 gčerstvé rukoly
špetkasoli
100 mlplnotučného mléka
špetka pepře
40 mlolivového oleje na pyré

 

Postup přípravy

 

1 Připravíme bylinkovou krustu

Na krustu si oloupeme šarlotku a česnek, na 1 lžíci másla je orestujeme do sklovita a dáme stranou. Pečivo zbavíme kůrky. bylinky opláchneme, vysušíme a otrháme lístky. Pečivo a bylinky promixujeme, smícháme s citronovou kúrou, rozpuštěným máslem a šarlotkovou směsí. Ke směsi přidáme žloutek, sůl a pepř.

2 Příprava přílohy

Oloupeme brambory, nakrájíme je na kousky a dáme vařit do osolené vody asi na 20 minut. Po uvaření brambory scedíme a uchováme trochu vody, ve které se vařily. Brambory rozmačkáme a vmícháme do nich horké mléko. Po troškách přidáváme olivový olej, dokud nebude pyré krémové. Lze přidávat i slitou vodu a přílohu dochutit solí a pepřem.

3 Příprava masa

Maso umyjeme, osušíme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran. Dále maso osolíme, opepříme a vložíme do sous vide sáčku. Odsajeme vzduch, sáček zavakuujeme a vložíme do soustavy o teplotě 55 °C. Maso v ní ponecháme asi 4 hodiny.

4 Před podáváním

Na plech naklademe umytá cherry rajčátka. předpřipravené jehněčí maso vyjmeme ze sáčku. Na tu stranu, na které je patrné jemné tukové krytí naneseme bylinkovou krustu a jemně ji přitlačíme. Maso s rajčátky 5 minut zapečeme v troubě pod grilem, dokud krusta nezhnědne. Hotové maso nakrájíme na kotlety a podáváme s rajčátky a bramborovým pyré.