Postup přípravy
1 Nastavení Sous-Vide
Vodní lázeň nastavíte na 57°C a čas na 105 minut. Nezapomeňte na kuličky. Perfektně udržuji stálou teplotu vodní lázně.
2 Úprava steaku
Tři porce zadního hovězího steaku, tloušťka 2,5 cm. Popepříme, posolíme, přidáme tymián, rozmarýn, lžíci olivového oleje a vložíme do vakuového sáčku. Následně zatavíme. Použil jsem vakuovou baličku MAXI VAC, nastavenou na hodnoty 9 a 6. Společnost Vac Star má i apku kde najdete tabulku s doporučenými hodnotami
3 Zeleninové hranolky
Tohle je chťovka, kterou si určitě udělejte. Batáty, celer a brambory nakrájejte na menší čtvrtky. Dáte na plech do rozehřáté trouby 180°C. Používáme balící papír, abych nemusel mejt plech :). Zeleninu pokapejte olivovím olejem a posypte kmínem. V troubě nechte necelou hodinu.
4 Cílová rovinka
Hotový steak ze SOUS VIDE vyndejte z vakuového sáčku a dejte na rozpálenou pánvičku cca na 3 minuty z každé strany. Šťávu ze sáčku jsem použil na omáčku. Přilil jsem trochu vody a zbytku červeného vína.
5 Servírujete
Teď už vás dělí jen pár minut od gastroorgasmu. Na předehřátý talíř naservírujete zeleninové hranolky a steak s připravenou omáčkou. Položíte na stůl před netrpělivé obecenstvo a přejete si dobrou chuť. A kdo chce tak si otevře červené, tak jako já. Zvolil jsem výběr z hroznů, lahodné víno z Nitry „TRITICUM“.