Upravit stránku

Jiří Kazda

Labužník SOUS VIDE receptů

Sous Vide STEAK na rozmarýnu a tymiánu

Na tohle jsem se těšil, pořádný kus hovězího z oblíbeného pardubického řeznictví „Francouz“.  Zvolil jsem jednoduchý recept, abych dal vyniknout chuti masa. Posolit, popepřit, trochu olivového oleje a pro aroma čerstvé bylinky tymián a rozmarýn ze zahrádky. Jako přílohu jsme zvolili batátovo, celerovo, bramborové hranolky. Bombáá
Na tohle jsem se těšil, pořádný kus hovězího z oblíbeného pardubického řeznictví „Francouz“.  Zvolil jsem jednoduchý recept, abych dal vyniknout chuti masa. Posolit, popepřit, trochu olivového oleje a pro aroma čerstvé bylinky tymián a rozmarýn ze zahrádky. Jako přílohu jsme zvolili batátovo, celerovo, bramborové hranolky. Bombáá

Ingredience receptu

Maso na steak

3/4 kgHovězí zadní
20 gSůl
20 gPepř
trochaTymiánu
trochaRozmarýnu
3 lžíceOlivového oleje

Zeleninové hranolky

2Větší batáty
2Brambory
1/2Celeru
 Kmín 
 Olivový olej

 

Postup přípravy

1 Nastavení Sous-Vide

Vodní lázeň nastavíte na 57°C a čas na 105 minut. Nezapomeňte na kuličky. Perfektně udržuji stálou teplotu vodní lázně.

2 Úprava steaku

Tři porce zadního hovězího steaku, tloušťka 2,5 cm. Popepříme, posolíme, přidáme tymián, rozmarýn, lžíci olivového oleje a vložíme do vakuového sáčku. Následně zatavíme. Použil jsem vakuovou baličku MAXI VAC, nastavenou na hodnoty 9 a 6. Společnost Vac Star má i apku kde najdete tabulku s doporučenými hodnotami

3 Zeleninové hranolky

Tohle je chťovka, kterou si určitě udělejte. Batáty, celer a brambory nakrájejte na menší čtvrtky. Dáte na plech do rozehřáté trouby 180°C. Používáme balící papír, abych nemusel mejt plech :). Zeleninu pokapejte olivovím olejem a posypte kmínem. V troubě nechte necelou hodinu.

4 Cílová rovinka

Hotový steak ze SOUS VIDE vyndejte z vakuového sáčku a dejte na rozpálenou pánvičku cca na 3 minuty z každé strany. Šťávu ze sáčku jsem použil na omáčku. Přilil jsem trochu vody a zbytku červeného vína.

5 Servírujete

Teď už vás dělí jen pár minut od gastroorgasmu. Na předehřátý talíř naservírujete zeleninové hranolky a steak s připravenou omáčkou. Položíte na stůl před netrpělivé obecenstvo a přejete si dobrou chuť. A kdo chce tak si otevře červené, tak jako já. Zvolil jsem výběr z hroznů, lahodné víno z Nitry „TRITICUM“.

Galerie receptu

1
2
3

Galerie receptů

Domácí Sous Vide vepřovo-hovězí burger

Domácí Sous Vide vepřovo-hovězí burger

60 minut60ºC

Kombinace pořádného šťavnatého burgeru a Sous Vide dává nový rozměr chutí. Osobně mám rád mletý mix vepřového s hovězím, osolit, opepřit, dijónská hořčice, cibulka a další ingredience naleznete uvnitř v postupu přípravy receptu. Nakonec celá krása je v tom, že do křupavé houstičky si každý zvolí svou kombinaci, která mu nejvíce chutná. To přeci nejde nemilovat!

Sous Vide STEAK na rozmarýnu a tymiánu

Sous Vide STEAK na rozmarýnu a tymiánu

105 minut57ºC

Na tohle jsem se těšil, pořádný kus hovězího z oblíbeného pardubického řeznictví „Francouz“.  Zvolil jsem jednoduchý recept, abych dal vyniknout chuti masa. Posolit, popepřit, trochu olivového oleje a pro aroma čerstvé bylinky tymián a rozmarýn ze zahrádky. Jako přílohu jsme zvolili batátovo, celerovo, bramborové hranolky. Bombáá

Vepřová žebra a omáčka Jack Daniel´s Barbecue Glaze Smokey Sweet

Vepřová žebra a omáčka Jack Daniel´s Barbecue Glaze Smokey Sweet

720 minut65ºC

Ze žebírek odstraňte zadní blánu. Dobře to jde pomocí lžičky nebo příborového nože. Z koření a omáčky namíchejte marinádu, ve které obalte na menší části nakrájená žebírka. Trochu marinády si ponechte na později. Poté je připravte do pytlíčků a zavakuujte vždy s plátkem cibule.